Terug

De lange historie van de
Van Mossel Automotive Groep

Eric Berkhof

Eric Berkhof

Algemeen Directeur

Met veel trots nodig ik u uit tot het lezen van de rijke historie van de Van Mossel Automotive Groep. Ons verhaal begint in het jaar 1941.

Zorg dat je van je hobby en passie je werk maakt

Drik Berkhof
Drik Berkhof

1941

Bovag diploma W.B.J van Mossel

Bovag diploma W.B.J van Mossel

De oprichter van Autobedrijf Van Mossel, W.B.J. (Wilhelm Bernardus Jesaias) van Mossel, werd geboren op 31 augustus 1915 te Wageningen. Op 26 jarige leeftijd, op 27 augustus 1941, behaalt W.B.J. (Wim) van Mossel zijn Bovag diploma vakbekwaamheid voor het Automobiel- en Garagebedrijf.

1949

Automobielbedrijf W.B.J. van Mossel aan de Oostwal 36 in Den Bosch

Automobielbedrijf W.B.J. van Mossel aan de Oostwal 36 in Den Bosch

Direct na de tweede wereld oorlog richt Van Mossel zijn bedrijf “Automobielbedrijf W.B.J. van Mossel” op, gevestigd aan de Krommeweg 7 in Den Bosch. In de loop van 1949 verhuist hij het autobedrijf naar de Oostwal 36 in Den Bosch.

1955

Autobedrijf en Volkswagen dealer Van Mossel aan de Haven in Waalwijk

Autobedrijf en Volkswagen dealer Van Mossel aan de Haven in Waalwijk

In 1957 wordt gestart met de nieuwbouw van Autobedrijf Van Mossel aan de Grotestraat, hoek Thorbeckelaan, in Waalwijk. Op 12 april 1958 wordt het bedrijf op haar nieuwe locatie in gebruik genomen, feestelijk geopend door Burgemeester Thijssen.

1957

Nieuwbouw van Autobedrijf Van Mossel

Nieuwbouw van Autobedrijf Van Mossel

In 1957 wordt gestart met de nieuwbouw van Autobedrijf Van Mossel aan de Grotestraat, hoek Thorbeckelaan, in Waalwijk. Op 12 april 1958 wordt het bedrijf op haar nieuwe locatie in gebruik genomen, feestelijk geopend door Burgemeester Thijssen.

1964

Officiële heropening op 11 januari 1964

Officiële heropening op 11 januari 1964

In 1964 wordt Autobedrijf Van Mossel aan de Grotestraat vergroot met een verbouwing. Met een officiële heropening op 11 januari van dat jaar, krijgt het geheel een feestelijk tintje.

Wim van Mossel geeft veel waardering aan zijn personeel en is zeer betrokken met alles wat zijn medewerkers bezig houdt. Een vaste traditie werd het om met het voltallige personeel jaarlijks naar de Snip en Snap uitvoering te gaan in de Stadsschouwburg en dan daarna met elkaar te dineren. Ook was Wim zeer ondernemend en vooruitstrevend en werd in het bedrijf aan de Grotestraat van alles ondernomen, waar Van Mossel van dacht dat dit zijn klanten zou aanspreken. Onder het mom van “alles onder één dak” kwam er in het bedrijf aan de Grotestraat een reisbureau bij, een rijschool en had Wim ook een benzinepomp van Mobil aan de bedrijfsactiviteiten toegevoegd. Tevens kwam er later een bar bij in het bedrijf, waar veel vaste klanten graag naartoe kwamen voor een praatje met de mensen van Van Mossel en de andere klanten.

1968

Opening nieuwe vestiging in Kaatsheuvel

Opening nieuwe vestiging in Kaatsheuvel

Op 19 april 1968 opent Autobedrijf Van Mossel haar nieuwe vestiging in Kaatsheuvel. Vooral bedoeld als tweedehands autocentrum en een extra servicepunt voor de trouwe klantenkring.

In 1974 vindt de Audi integratie plaats en wordt op 1 november van dat jaar Kaatsheuvel als nevenvestiging gesloten.

Naast het Autobedrijf had Wim van Mossel nog een aantal andere bedrijven, zoals Vlijmex Caravans te Vlijmen, dit bedrijf had hij samen met Jan van den Udenhout. Ook had Wim een 2-tal Hubo zaken.Ook was Van Mossel een groot fan van Amerikaanse auto’s en hield hij ervan om in zijn vrije tijd met de familie te gaan kamperen met een Caravan. Wim van Mossel was graag actief als jager.

Van Mossel kreeg samen met zijn vrouw, Guusje, vier zoons: Wim, Paul, Koen en Tjen. Wim jr. heeft zelf ook een autobedrijf gehad in Waalwijk, hij werd dealer van Renault, voorheen Autobedrijf Schoep, Paul gaf leiding aan de Hubo zaken van zijn vader.

Guusje van Mossel was een uiterst sympathieke vrouw; zij kwam echter zelden of nooit in het
autobedrijf, was wel betrokken, maar meer op de achtergrond. In 1993 overlijdt Guusje Van Mossel.

De naam Van Mossel was heel bekend en stond goed aangeschreven als een warm, hartelijk en servicegericht autobedrijf.

Wim van Mossel draagt zijn bedrijf in 1978 over aan N.J. (Nico) van Rooij. Deze is sinds 1955 in dienst bij Van Mossel als administrateur.

1982

Eric Berkhof start als stagiair bij Autobedrijf Van Mossel

Eric Berkhof start als stagiair bij Autobedrijf Van Mossel

Eric Berkhof komt in 1982 als stagiair werken bij Autobedrijf Van Mossel. Na afronding van zijn studie in 1984, treedt Eric in dienst van autobedrijf Van Mossel. Op 15 juli 1988 neemt Eric het bedrijf over van eigenaar Nico van Rooij.

Eric Berkhof is geboren op 1 augustus 1963 in Tilburg. Opgegroeid in een gezin met twee broers en een zus, waarbij de automobielbranche al vroeg in zijn leven een belangrijke rol speelde. Op 9-jarige leeftijd ging Eric vaak mee met zijn vader naar zijn groothandel in auto’s. Vader Drik Berkhof (foto) was al heel lang klant bij Autobedrijf van Mossel en Eric kwam daar dus ook vaak binnen. Drik Berkhof was een groot inspirator voor Eric en hij gaf Eric het advies : “Zorg dat je van je hobby en passie je werk maakt”.

1991

Van Mossel autobedrijf aan de Van Andelstraat 1 te Waalwijk.

Van Mossel autobedrijf aan de Van Andelstraat 1 te Waalwijk.

Rond 1990 bereikt de autobranche een nieuw dieptepunt. De Van Mossel organisatie ziet dat de markt zich in 3 delen laat verdelen:
– Particuliere markt
– Klein zakelijke markt (lokale ondernemingen)
– Universele leasemaatschappijen
Op deze pijlers wordt in de jaren daarna de organisatie vervolgens verder uitgebouwd door Eric en zijn team.

In 1991 verkoopt Eric Berkhof het bedrijfspand aan de Grotestraat in Waalwijk aan de plaatselijke EMTE supermarkt en hij vestigt zich met zijn bedrijf in nieuwbouw aan de Van Andelstraat 1.

In die tijd wordt ook het PDI centrum opgericht voor grotere deals en voor gebruikte auto’s met een handelsbestemming.

1992

Groei, groei, groei!

Groei, groei, groei!

In 1992 wordt Van Mossel Leasing opgericht voor betere binding met zakelijke markt en het vasthouden van de relatie met eindgebruikers. In 1994 wordt het 40-jarige Volkswagen bedrijfsjubileum gevierd door Autobedrijf Van Mossel. Per 1 november 1995 wordt het Volkswagen bedrijf Garage Centraal te Valkenswaard overgenomen door Autobedrijf Van Mossel. Op 18 september 1996 draagt Volkswagen dealer Adr.v.d.Ven in Hapert zijn bedrijf over aan Van Mossel B.V. In 1996 wordt het eerste schadebedrijf toegevoegd aan de Van Mossel Groep. Eric Berkhof richt dan samen met Dirk Wahl Schadecentrum Dongen V.O.F. op, tot dan toe eigendom van Jan Kerkhof. Het Schadebedrijf verhuist in 2000 naar Waalwijk waar beide heren zeer plezierig hebben samengewerkt. In 2008 neemt Eric alle aandelen van het bedrijf over van zijn compagnon Dirk Wahl. Wanneer Dirk zijn VW/Audi bedrijf in Oosterhout niet verkocht had, was de samenwerking er nog steeds geweest.

In 1997 wordt een samenwerking aangegaan met, het financiële diensten bedrijf PlusAdvies van Ruud Mees. Eric en Ruud participeren samen voor 50% in de nieuwe ondernemening, Finance 4 Wheels. In 1997 wordt ook een auto- en schadebedrijf in Hapert overgenomen.
In 1998 treedt de broer van Eric, Kees Berkhof, toe tot de directie van Autobedrijf Van Mossel. Per 1 september 2000 volgt de overname van Bongers Tilburg, inclusief een schadebedrijf in Tilburg en opening van de vestiging in Oisterwijk. Ook worden er in de eerste jaren van het nieuwe millennium door Van Mossel B.V. diverse lease portefeuilles overgenomen, zoals AB Lease en Venef lease. In 2001 is Eric Berkhof 12,5 jaar Volkswagen dealer. Ook vindt in dat jaar de overname plaats van auto- en schadebedrijf Keent in Weert.
In 2003 wordt Van Mossel Fleet & Logistics opgericht, om zo grotere afnemers beter te kunnen bedienen met een centrale administratie en accountmanagement.

2005

Nieuw hoofdkantoor

Nieuw hoofdkantoor

In 2005 wordt het nieuwe hoofdkantoor gerealiseerd aan de Kraaivenstraat in Tilburg, hier wordt tevens het Bedrijfswagencentrum geïntegreerd en in dat jaar wordt aan de Kraaivenstraat ook het eerste Mega Occasion Centrum geopend.

2007

Feestelijke opening van het Audi Centrum Tilburg

Feestelijke opening van het Audi Centrum Tilburg

In 2007 is er op 20 december de feestelijke opening van het Audi Centrum Tilburg, het antwoord van Van Mossel op de nieuwe strategie van Pon om verdergaande merkensplitsing tussen Volkswagen en Audi door te voeren.

2008

Tweede Mega Occasion centrum

Tweede Mega Occasion centrum

In 2008 wordt het tweede Mega Occasion centrum geopend in Utrecht.

2010

Uitbreiding schadegroep

Uitbreiding schadegroep

In 2010 wordt de Schadegroep uitgebreid met een participatie in de A.C.R. Group. Dit bedrijf staat bekend om haar alternatieve schadereparatie methoden, zoals uitdeuken zonder spuiten en spot repair.

2012

Eric Berkhof en Ben Mandemakers

Eric Berkhof en Ben Mandemakers

In het jaar 2012 bereiden Eric Berkhof en Ben Mandemakers samen de volgende strategische stappen voor om de Van Mossel Groep verder te laten groeien. Ze richten BEE Holding op, voor 50% eigendom van Automabe Holding van Ben Mandemakers en voor 50% eigendom van Van Mossel lease holding van Eric Berkhof.

In februari 2013 wordt International Car Lease Holding overgenomen, bestaande uit de leaselabels J&T Autolease en DirectLease. Dit bedrijf is afkomstig van Kroymans Corporation. In juli 2013 nemen Eric Berkhof en Ben Mandemakers de OPC Groep over, dealer van Opel, Opel bedrijfswagens en Chevrolet in Oosterhout en Dongen. Deze wordt eveneens ondergebracht in de BEE holding. Eind 2013 wordt op locatie DirectLease Oldenzaal het derde Mega Occasion centrum gestart.

In april 2014 nemen de heren Mandemakers en Berkhof zeven Peugeot dealerbedrijven van Pouw Automotive over, gevestigd in de driehoek Amsterdam-Leiden-Hoofddorp. De nieuw gevormde Van Mossel West B.V. wordt daarmee eveneens onderdeel van BEE Holding. Een maand later worden de Tilburg vestiging van Opel Lathouwers en nog 2 schadebedrijven (in Groningen en in Lisse) van Pouw overgenomen door BEE Holding. In de maand september neemt BEE Holding ook 3 Furness land Rover dealerbedrijven over van Koops-Furness in Zwolle, Enschede en Apeldoorn. In oktober komen daar ook nog 2 Ford dealerbedrijven bij Van Ford Vadah in Roermond-Herten en Weert en 2 Kia dealerbedrijven Van Koops Furness in Apeldoorn en Deventer. Eind 2014 neemt de Van Mossel Groep ook de 2 overige dealerbedrijven over van Opel Lathouwers in Den Bosch en Veghel en nog 2 Ford dealerbedrijven in Eindhoven en Helmond. In 2015 neemt International Car Lease Holding de Lease bedrijven V&M leasing in Hellevoetsluis en ProfiLease in Rotterdam over. In januari 2016 start Van Mossel met het merk Jaguar in Zwolle en neemt het 2 dealerbedrijven over van Ford Van Berkel in ‘s-Hertogenbosch en Veghel. Later die maand wordt Schadenet Rothuijsen Zwolle toegevoegd aan de Van Mossel Autoschade Groep. Eind februari 2016 neemt International Car Lease Holding de leasebedrijven Autolease Groningen en Lease Quality over. In juni 2016 wordt Schadenet ACK/Bouwman toegevoegd, gevolgd door Citroën Amsterdam per 4 november 2016. Hierdoor breidt het merkenpalet uit tot 10 merken.

2016

Van Mossel Automotive Groep

Van Mossel Automotive Groep

In juni 2016 wordt de naam gewijzigd naar Van Mossel Automotive Groep om ook in de naam duidelijk naar voren te laten komen waar de Groep voor staat.

Van Mossel Automotive Groep denkt graag mee met haar klanten en wil mobiliteit graag voor iedereen bereikbaar maken, het liefst alles onder één dak, gemak dient immers de mens. Ook zal Van Mossel Automotive Groep altijd blijven streven naar groei, nieuwe mogelijkheden en naar vernieuwing, om zodoende onze klanten optimaal te blijven bedienen en de markt zo goed mogelijk te kunnen bewerken, op zoek naar nieuwe klanten.

In de laatste vijf jaar staat Autobedrijf Van Mossel steevast in de top 5 van dealerbedrijven op gebied van klanttevredenheid. Zo heeft de vestiging Waalwijk in 2013 nog de Volkswagen klanttevredenheid award gewonnen.

Onze positie vandaag de dag hebben we te danken aan onze klanten. Als bedrijf zijn we er trots op dat we een grote groep ambassadeurs hebben, waaronder veel relaties van het eerste uur, die al meer dan 30 jaar zaken met ons doen. Met name noemen wij hier graag de heren Ad van Sas, Eric Achten van Eegim Shoes en Jan Klooster van CWS Nederland. Ook noemen we graag een aantal bedrijven die vanaf het begin af aan bij de groei van ons bedrijf betrokken zijn geweest: Macintosh, Lips-Wärtsilla, Alcoa-Sapa, WML Waalwijk en natuurlijk De Mandemakers Groep.

In 2016 zijn de onderstaande bedrijven ingelijfd:

Schadenet Rothuijsen Zwolle (februari), Auto Lease Groningen / Lease Quality Assen en Leeuwarden (maart), Schadenet ACK / Bouwman (juni), Ford Tigchelaar Oisterwijk Tilburg en Waalwijk (oktober) en Citroën Amsterdam (november).

Eric Berkhof: “We blijven nieuwe kansen grijpen en zoeken naar manieren om het voor onze klanten steeds nóg beter te doen, met de best denkbare propositie en de allerbeste service.”

2017

Spectaculaire groei

Spectaculaire groei

Het jaar 2017 begint met een spectaculaire groei door overname van 6 schadeherstelbedrijven inclusief een high tech schadebedrijf. Later dat jaar volgen de overnames van Leasense België (maart) en Geba Auto Land Rover (september). Het jaar wordt afgesloten met de overname van Lease Performance (december).

2018

Het jaar start met vuurwerk

Het jaar start met vuurwerk

Van Mossel groeit door. Het jaar start met vuurwerk op overnamegebied. Op de eerste werkdag van het nieuwe jaar wordt bekendgemaakt dat SEAT en ŠKODA aan het merkenpallet worden toegevoegd én dat het aantal Van Mossel KIA vestigingen van 3 naar 5 groeit. De nieuwe merken zijn afkomstig van NOORDHOEK Tilburg en NOORDHOEK Waalwijk. De Kia vestigingen van Blokhuis Kia Amersfoort en Blokhuis Kia Harderwijk.

Medio april wordt de personenwagentak van ROGAM overgenomen. Hierdoor worden de merken Mercedes-Benz en smart toegevoegd aan het merkenpalet van de autobedrijven. Daarnaast wordt Laurens Autoschade toegevoegd aan de Van Mossel Autoschade Groep en wordt Autoverhuur Rijnmond toegevoegd aan de leasetak, International Car Lease Holding.

In juni 2018 neemt International Car Lease Holding het Belgische autoleasebedrijf Westlease over. De werkzaamheden zullen onveranderd vanuit de huidige vier locaties in België (twee locaties), Frankrijk (één locatie) en Luxemburg (één locatie) voortgezet worden.

Eind 2018 bundelen Van Mossel Automotive Groep en de VKV Groep (Van Kerkhof & Visscher Groep) hun krachten in een joint venture waarbij Van Mossel een belang van 50% neemt in de VKV Groep. De VKV Groep is één van de meest succesvolle Renault-Nissan Alliantie dealers van Nederland en voert de merken Renault, Dacia, Nissan en INFINITI.

2019

Nieuw uiterlijk, eerste dealercommercial en voet aan de grond in België

Nieuw uiterlijk, eerste dealercommercial en voet aan de grond in België

Begin 2019 start in België het overnameoffensief van dealerbedrijven met de dealergroepen GMAN uit regio Antwerpen en het Limburgse Bruyninx. In oktober volgt Mitsubishi in Antwerpen en in december 2019 werd ook Car Assistance Company uit Turnhout onderdeel van de groep. Het jaar wordt afgesloten met een vergroting van het PSA en Kia netwerk door het akkoord met de familie Van Kelst. Hiermee krijgt Van Mossel met de vestigingen in Schriek, Aarschot en Leuven ook in Vlaams Brabant voet aan grond.

In Nederland worden onderstaande bedrijven overgenomen:
Peugeot Groene Hart (Hans Lammers) (januari)
Cloosterman Autoschade Nijmegen (februari)
Opel/Ford Automotions & Autoschadeteam & ZuidWest Lease Groep (juli)
ABS Hoornse Autoschade (juli)
Autobedrijf Wouters Tilburg (december)

In dit jaar ondergaat de gehele Van Mossel Automotive Groep tevens een huisstijlwijziging. De gekleurde logo zuiltjes maken plaats voor een stijlvol zwart ontwerp met witte letters ‘Van Mossel’. Van Mossel laat zichzelf van haar meest stijlvolle en veelzijdige kant zien in de allereerste dealercommercial op Nederlandse televisie. In 30 seconden presenteren we ons aan het Nederlandse publiek. Ze zien de enorme veelzijdigheid en maken kennis met de nieuwe pay-off: Voor mobiliteit, voor iedereen.

Tevens komt na 15 jaar MG terug op de markt en wordt Van Mossel het exclusief distributeursschap in Nederland gegund. In totaal groeit het aantal medewerkers dit jaar met 27%.

2020

In 1 klap de grootste automotive groep in de Benelux

In 1 klap de grootste automotive groep in de Benelux

Ook 2020 wordt gekenmerkt door een groot aantal overnames in zowel Nederland als België.
Voor Nederland zijn dit:
 Autobedrijf Van der Maat (januari) - Citroën
 Autobedrijf Van Putten (januari) - Ford
 Autobedrijf Tolman Drachten (januari) - Hyundai
 Luijbregts Valkenswaard (maart) – Ford
 Van Mossel Financiële Diensten 100%-belang (ipv joint-venture) (maart)
 Opel Kerckhaert Terneuzen (mei) – Opel
 Innovation Lease (september) - ICLH
 Hoeke Hoofddorp (november) - Nissan
 ROGAM/Hogenbirk Bedrijfswagens –
Mercedes-Benz (december)
Voor België zijn dit:
 CAC Turnhout (december) – Mercedes-Benz
 Van Kelst (december) – Peugeot, Citroën
 Garage Serneels Aarschot (januari) – Peugeot
 Garage Panken Leuven (januari) – Citroën
 Garage Hens Lier (mei) – Opel
 Garage Govaerts (juni) – Peugeot, Citroën
In oktober wordt de grootste dealerovername in de Benelux sinds 2017 aangekondigd. Begin 2021 zal de overname van de dealergroepen Fidenco (10 automerken) in België en Autopolis (13 automerken) in Luxemburg definitief bekrachtigd worden. Ruim 700 nieuwe collega’s worden toegevoegd aan de groep. Met een extra verkoopvolume van zo’n 23.000 auto’s per jaar en 15 vestigingen wordt Van Mossel hiermee in één klap de grootste automotive groep in de Benelux.

2021

Één familie van mobiliteitsbedrijven

De Van Mossel Automotive Groep biedt een breed portfolio van automotive bedrijven. Dealerbedrijven, schadeherstelbedrijven, prachtige leasebedrijven en tal van andere mobiliteitsoplossingen. Ontdek de Van Mossel Automotive Groep!

Van Mossel Shortlease

Van Mossel Shortlease

Ideaal voor startende en projectmatige ondernemingen en organisaties.

Van Mossel leasebedrijven

Van Mossel leasebedrijven

Onze leasebedrijven behoren met ruim 80.000 contracten tot de top in autoleasing.

Van Mossel autobedrijven

Van Mossel autobedrijven

Ontdek onze vestigingen door heel het land, met maar liefst 26 automerken.

Onze kernwaarden

 • Van Mossel Automotive Gastheerschap

  Gastheerschap

 • Van Mossel Automotive Onderscheidend

  Onderscheidend

 • Van Mossel Automotive Maatschappelijk verantwoord

  Maatschappelijk
  verantwoord

 • Van Mossel Automotive Klantgericht

  Klantgericht

 • Van Mossel Automotive Gedreven

  Gedreven

 • Van Mossel Automotive Eerlijk en open

  Eerlijk en open

 • Van Mossel Automotive Resultaatgericht

  Resultaatgericht

Gebruik van cookies

De Van Mossel Automotive Groep (Van Mossel) gebruikt cookies om bijvoorbeeld de website te verbeteren en te analyseren, voor social media en om ervoor te zorgen dat u relevante advertenties te zien krijgt. Als u meer wilt weten over deze cookies, raadpleeg onze Cookie policy. Bij akkoord op deze cookie policy geeft u Van Mossel toestemming voor het gebruik van optimale cookies op onze websites. Klik op “Instellingen aanpassen” om uw voorkeuren te wijzigen. Als u meer wilt weten over hoe wij omgaan met uw persoonsgegevens, raadpleeg onze Privacyverklaring. Specifiek voor sollicitaties raadpleeg onze HR Privacyverklaring. Je kunt de instellingen te allen tijde aanpassen via de link onderaan de pagina.

Cookies accepteren Instellingen aanpassen
Van Mossel contactgegevens
Maak hieronder uw keuze en plan direct uw afspraak.