
Elektrisch leasen
Elektrische auto private leasen
Een elektrische auto private leasen is enorm in populariteit aan het toenemen. Het aanbod van elektrische modellen groeit evenals het aantal laadpunten in Nederland. Ook de stijgende benzineprijzen zijn van invloed op de overstap naar elektrisch rijden. Daarnaast stimuleert de overheid elektrisch private leasen door het aanbieden van subsidies. Hierdoor wordt duurzaam rijden financieel aantrekkelijk.
Elektrische auto kopen of leasen?
Een elektrische auto kopen brengt risico's met zich mee zoals een onzekere restwaarde en de levensduur van een batterij. Wanneer je met private lease een elektrische auto leaset liggen de risico's bij de leasemaatschappij en niet bij jou als privé persoon.
Subsidie op elektrische private leaseauto's
Wanneer je als particulier een elektrische auto gaat leasen of aanschaft kun je van extra voordeel genieten door gebruik te maken door de subsidieregeling SEPP vanuit de overheid. De regeling loopt van 1 juli 2020 tot en met 31 december 2024, waarbij elk jaar het subsidiebudget een maximum heeft.
Lees hier meer over de subsidie
Thuis laden of openbaar laden?
Wanneer je een elektrische auto overweegt is het handig om na te denken over waar je wil én kunt laden. Heb je de mogelijkheid om een laadpaal thuis te laten installeren? Dan brengt dit de nodige investering met zich mee. Woon je in een appartementencomplex dan ben je al snel afhankelijk van openbare laadpalen. Bij de gemeente kun je een openbare laadpaal aanvragen. Per gemeente kunnen de regels verschillen. Openbare laadpalen en snelladers brengen daarnaast hogere laadkosten met zich mee dan een thuislaadoplossing.
Lees hier meer over laadoplossingen
Plan vooraf je route inclusief laadtijd onderweg!
Net zoals bij een brandstofauto is het handig om je route vooraf te plannen. Met een elektrische auto dien je daarbij ook rekening te houden met de extra tijd die je kwijt bent wanneer je onderweg moet stoppen om te laden. Er zijn verschillende mobiele apps die je goed helpen met het plannen van je route langs (goedkopere) laadstations en tevens je reistijd inclusief laadtijd voor jou berekenen.
De ene laadpas is de andere niet...
Voor het opladen van een elektrische auto heb je bij de meeste laadstations een laadpas nodig, je kunt namelijk niet net zoals bij brandstof na het tanken met een pinpas betalen. Er zijn heel veel verschillende aanbieders van laadpassen met allemaal hun eigen tarieven. Het kan daardoor voorkomen dat je met de ene pas goedkoper kunt laden bij dezelfde paal als met een laadpas van een andere aanbieder.
Als je met je elektrische auto op vakantie gaat dien je er zelfs rekening mee te houden dat je laadpas niet bij alle buitenlandse laadpalen geaccepteerd wordt.